Pages Navigation Menu

List učiteľky učiteľom

Ahojte všetci. Chcem sa vám všetkým poďakovať, že už druhý rok môžem byť Vašou kolegyňou a dúfam aj kamarátkou. Všetkých si vás nesmierne vážim za vašu prácu, ktorú s deťmi robíte. Znie to asi čudne odo mňa, ale prešla som všelijakými učiteľskými kolektívmi a verte, viem čo hovorím. Po pondelkovom veľkonočnom programe našich žiakov a študentov som bola dojatá! Urobili ste veľký kus práce a ja som rada, že som si to mohla užiť.

Konferencia ´Učíme pre život´, na ktorej som bola minulý týždeň, mi ukázala akí ste všetci skvelí. Viete, hlavná téma konferencie znela „nedajme sa premôcť (stresom, nátlakom, váhou zodpovednosti, … sú tu navyše nie vždy jednoduché vzťahy s rodičmi, žiakmi, kolegami, ministerstvom …) Uvedomila som si, že so všetkým bojujete každý deň a zvládate to! Som na vás fakt pyšná a som rada, že v tom môžem byť s vami!

Učitelia na prvom stupni – som hrdá, že bojujete s Hejného matikou a pripravujete nám skvelé deti, ktoré rozmýšľajú a majú svoj názor, ktorý si vedia obhájiť. Teším sa na deti, ktoré s vašou pomocou dokážu počúvať svojich spolužiakov, pomôcť im, poradiť, vyriešiť problém… A ďakujem vám za to.

Učitelia na druhom stupni a učitelia gymnázia – teší ma, keď sa stretneme, porozprávame sa, zasmejeme, posťažujeme si :-). Všetko sa dá zvládnuť so skvelým kolektívom. Každý sme nejaký a nik z nás nie je bez chyby, ale máme spoločný cieľ a nech už sa cítime akokoľvek, máme tie naše deti radi…  žijeme pre nich, a to ma nabíja energiou.

Dnes som učiteľka na bilingválnom gymnáziu v Martine. Mnohí ste sa ma pýtali, prečo som sa po práci vo firme vrátila do školstva a prečo učím práve v Martine… Niežeby v Žiline, kde bývam, neboli školy… Viete, ja som nehľadala školu a žiakov (to je všade rovnaké). Hľadala som kolegov a atmosféru… Boh ma priviedol k vám a ja som mu za to vďačná…!

A prečo po práci vo firme opäť školstvo? Nuž, nič nie je také úžasné ako pocit, že ste niekomu pomohli, že ste niekoho inšpirovali či nadchli pre správnu vec. Verte tomu… Nič nie je lepšie, ako vďačný pohľad dieťaťa, ktorému ukážete, že je šikovné a zvládne všetko, čo si zaumieni. Verte prosím aj tomu, že takých žiakov je veľa.

Možno vám neprinesú kvety, možno vám nenapíšu oslavnú báseň, možno vás zabudnú pozvať na všetky akcie triedy… a možno vám nikdy nepoďakujú. Ale v duchu zákona o zotrvačnosti 🙂 – teleso bude zotrvávať v pokoji alebo v rovnomernom priamočiarom pohybe, kým naň nezapôsobí iná sila… Takže milí moji učitelia, my sme tá sila, ktorá pôsobí na nám zverené deti. Viem, že im ukazujete správny smer… Vážim si vás preto a som fakt rada, že som Vašou kolegyňou.

Berte tento mail, ako kyticu k Medzinárodnému dňu učiteľov… alebo ho zahoďte…alebo sa ma zajtra opýtajte, či som to myslela vážne… A ja vám poviem, že ÁNO … každý deň 🙂

 

Mgr. Miroslava Konrádová
Učiteľka matematiky, informatiky a deskriptívnej geometrie
Evanjelické gymnázium v Martine

 list-960x360

468 ad

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *