Pages Navigation Menu

Otvorenie školského roka a nových tried

Myšlienka postaviť školu, ktorá by na memorandovom námestí v Martine poskytovala nielen kvalitné vzdelávanie, ale ktorá by zároveň formovala žiakov v láske ku Kristovi, sa napĺňa. Viac ako 600 žiakov Evanjelickej spojenej školy, mnohí v doprovode svojich rodičov a starých rodičov, dnes vstúpili do chrámu, aby nový školský rok začali s prosbou o jeho požehnanie. Školské služby Božie pokračovali slávnostným otvorením nových školských priestorov!

Sme plní

Kapacitné možnosti Evanjelického kostola v Martine boli dnes využité na maximum. Uvedomili sme si to pred začiatkom slávnostného otvorenia školského roka, vo chvíli, keď do skutočne plného kostola mali vojsť ešte štyri triedy škôlkarov. Naši najmenší sa napokon posadili do bočných lavíc chrámu a okolo oltára. Všetci sme si vydýchli – zmestili sme sa.

01

Krásny predspev č. 605 Vojdite, plesajme znel v plnom kostole znamenito a zvučne. Krátko nato naučila školská kapela Evanjelickej spojenej školy (ďalej ESŠ) žiakov aj hostí ďalšiu pútavú anglickú pieseň. V jej posledných tónoch sa slávnostnému zhromaždeniu prihovorila evanjelická farárka Natália Kacianová. Inšpirujúc sa animovaným filmom „v hlave“, predstavila prítomným až päť možných emócií, ktoré sa objavujú a miznú v hlave každého človeka vo chvíli, keď čelí nástrahám každodenného života. Sú nimi radosť, strach, hnev, znechutenie a smútok.

Józue a jeho strach/y

Každý z nás – škôlkari, žiaci, študenti, učitelia, rodičia i starí rodičia – vníma tieto emócie aj na začiatku školského roka. V hlave sa nám hmýria otázky o hľadaní nových priateľov, budovaní vlastnej autority, zvládaní učiva či otázky o Bohu a vlastnej viere. Zatiaľ čo u niekoho na začiatku nového obdobia prevláda radosť, u iného je to možno strach alebo znechutenie. Podľa Natálky Kacianovej by bolo výborné, „keby existoval niekto, kto vidí do našej hlavy, a predsa nám chce pomôcť.“ Tým niekým je Pán Ježiš, Boží Syn.

03

Sestra farárka pripomenula mnoho strachov, ktoré sužovali aj biblickú postavu Józua, vodcu izraelského národa a hlavného hrdinu rovnomennej starozákonnej knihy. „Keby sme sa vtedy pozreli do jeho hlavy, uvideli by sme tam mnoho emócií, najmä však strach – či dokáže priviesť Izraelcov do zasľúbenej zeme či sa im podarí dobyť mesto Jericho, alebo či zvládnu prejsť cez rieku Jordán. „Aby bol Józue schopný viesť ľud a neprepadnúť zúfalstvu, Boh ho povzbudzoval: „Buď silný a odvážny, nestrachuj sa a nezúfaj! Lebo Hospodin, Tvoj Boh, bude s tebou, kamkoľvek pôjdeš (Joz 1,9). Boh vidí tvoj strach, je s tebou a neopustí ťa – to bol dnešný biblický odkaz pre nás.

Opäť tlačiarňou

V rámci služieb Božích zaznel aj milý pozdrav amerických partnerov z Napervillu (Chicago, USA), ktorí sprevádzali myšlienku vzniku Evanjelickej spojenej školy v Martine od jej začiatku. „Pred sedemnástimi rokmi som prišiel na Memorandovo námestie v Martine a videl som riaditeľa školy Jozefa Sopoligu a prvé deti školy v doprovode dvoch učiteľov. Dnes som pred vami ako svedok zázraku!“, pozdravil pedagogický zbor dlhoročný partner a podporovateľ Gene Ryan.

04

Americkí priatelia prišli do Martina, aby spolu s nami zažili slávnostné otvorenie nových tried v najnovšej budove ESŠ, v budove bývalej Neografie. Náš americký hosť pripomenul, že hoci budova slúžila kedysi ako tlačiareň, v istom zmysle to platí naďalej. „Táto budova bude opäť „tlačiarňou“, pretože sa tu bude hovoriť Slovo Božie, ktoré sa potom bude hromadne šíriť do rodín a miest“, dodal s úsmevom G. Ryan.

Hedwiga Tkáčová <><

468 ad

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *