Pages Navigation Menu

Škôlkari navštívili Necpaly

Škôlkari Evanjelickej materskej školy v Martine opustili budovu svojej škôlky a autobusom sa vydali na cestu – cieľom bola neďaleká obec Necpaly, kde naši najmenší toho videli a zažili skutočne veľa.

„Počasie nás hneď ráno chcelo odradiť, veď dážď sme cítili  všade, dokonca aj v topánkach. Nakoniec nám z milosti Božej zasvietilo slnko a my sme mohli prežiť deň plný hier a nových zážitkov“, popisuje výnimočný deň p. učiteľka škôlkarov Zuzka Piatriková. Počas prechádzky v necpalských uličkách navštívili naši najmenší evanjelický kostol aj prvú obecnú elektráreň. Veľkým zážitkom bola aj návšteva evanjelickej fary, kde ich pozvala rodina Lisá. Spoločnosť im robil aj necpalský brat farár Jozef Havrila, ktorý sa, slovami p. učiteľky Zuzky, „s našimi škôlkarmi zahral množstvo spoločných hier, a tak sme zažili naozaj nádherný deň.“

Škôlkari na vlastné očká videli aj funkčnú prvú obecnú vodnú elektráreň na Slovensku. Elektráreň bola spustená do prevádzky v júli 2007, kedy sa aj oficiálne stala obecnou vodnou elektrárňou. Elektráreň je slovenským prototypom, ktorý je patentom chránený v 164 krajinách sveta. Naši škôlkari boli unesení – pred nimi stála nielen užitočná, ale aj krásna stavba, nostalgicky pripomínajúca starý mlynský náhon. Páčilo sa im aj to, že získaná energia dá Necpalom osvetlenie, ktorá dobre poslúži na cestách aj v zdravotnom stredisku.

Do tretice navštívili naši najmenší aj miestny evanjelický kostol, ktorý bol postavený už v roku 1840. Škôlkari mali možnosť vidieť vzácny oltár z roku 1611 Speculum Iustificationis, ktorý v ďalekej minulosti objednal palatín Juraj Thurzo pre kaplnku Oravského hradu. Oltár sa tam však nikdy nedostal, pretože bol v roku 1752 prenesený do artikulárneho kostola v Necpaloch, kde dodnes zdobí interiér chrámu a dobre slúži veriacemu zhromaždeniu.

Sme veľmi radi, že sa naši škôlkari neboja vystrčiť päty zo svojej škôlky – veď všade na okolí je veľa podnetov pre zážitkové učenie a získavanie nových vedomostí a skúseností.

Hedwiga Tkáčová <><   

468 ad

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *