Pages Navigation Menu

Šesť kľúčov k tomu, ako sa stať dobrým lídrom

„Keď ak sa chce človek stať dobrým lídrom tímu,
najskôr sa musí stať služobníkom jeho členov“

tak zneli úvodné slová prednášky s témou ´Šesť kľúčov k tomu, ako sa stať dobrým lídrom´.

10348441_574541599343367_5088265645182577420_n

Prednáška v podaní Dr. Debry Arfsten, PhD. Z Concordia University v Chicagu, ktorá odznela na Fakulte humanitných vied Žilinskej univerzity v Žiline začiatkom decembra odhalila niekoľko významných právd:

  1. len človek, ktorý sa o niekoho stará, môže byť dobrým vodcom a dokázať riadiť ľudí vôkol seba
  2. rešpekt voči potrebám iných je viac, ako len zadávanie príkazov svojim podriadeným
  3. základ dobrého líderstva je svedomité plnenie svojich vlastných povinností
  4. človek nemusí byť vodcom len v pracovnom prostredí, ale túto úlohu zastáva aj doma, v rodine, v práci či v škole
  5. od detstva sa stávame vodcami v určitých sociálnych skupinách. Niekto má vodcovské zručnosti v sebe, niekto sa ich musí naučiť používať.
  6. ani v prípade vrodených vodcovských zručností, ani v prípade naučených vodcovských schopností však naďalej platí, že v otázkach dobrého a efektívneho vodcovstva na sebe pracujeme celý život – je to nikdy nekončiace úsilie.

V súčasnosti sa do popredia dostáva tzv. manažéra služobníka (termín sa začal používať v USA asi len pred 15-20 rokmi). Za prvého manažéra tohto typu môžeme považovať Pána Ježiša Krista. Ježiš mal svojich 12 ,,podriadených“ a mnoho iných ľudí, ktorí ho nasledovali. Staral sa o ľudí, rozprával im, čo a ako majú robiť, snažil sa im pomôcť, atď. Zároveň sa ich však nebál pokarhať a vyzývať ich k polepšeniu. V ľuďoch zakoreňoval službu blížnemu, odpustenie a ľudskosť. „Aj preto je Biblia, základ kresťanskej viery, manažérskou príučkou Ježiša Krista, v ktorej nájdeme aj dnes veľa dobrých návodov a rád v procese budovania vlastných manažérskych schopností“, pripomína Debra.

10450444_574541632676697_4700976482451359271_n

Poslucháčku Zuzku, študentku programu Učiteľstvo náboženskej výchovy v kombinácii s angličtinou, zaujalo práve toto prirovnanie manažéra – služobníka ku Ježišovi Kristovi. Doktorka Debra Arfsten hosťom pripomenula citát z biblie „ale kto sa medzi vami bude chcieť stať veľkým, bude vaším sluhom. Ako ani Syn človeka neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a položiť svoj život ako výkupné za mnohých“ (Mt, 20:26-28). „Tento citát je pre mňa ´odrazovým mostíkom´ k základnému pochopeniu toho, ako sa stať dobrým lídrom“, dodala Zuzka.

Autorom myšlienky „dobrý manažér musí byť najskôr služobníkom svojich podriadených“ je Robert Greenleaf, autor eseje s názvom The servant as a leader, v ktorej Greenleaf rozpracoval šesť základných pravidiel, ako sa stať dobrým leaderom tímu. Prvým bodom je zásada vážiť si ľudí, preukázať starostlivosť a záujem nie len o ich výkon, ale aj o súkromný život. Podstatné je vypočuť si návrhy zo strany členov tímu. Druhý bod obsahuje spoznanie členov svojho tímu, vybudovanie silných pracovných vzťahov, povzbudenie a poskytnutie kariérneho rastu. „V pamäti mi utkvel príklad s červeným dáždnikom, vôkol ktorého bolo množstvo čiernych – aj keď som líder a som ten hlavný, vodcovský červený dáždnik, pristupujem k ostatným otvorene, zodpovedne a tak, aby som mala okolo seba stále viac „čiernych dáždnikov“. Pretože líder bez ľudí nie je lídrom“, spomína si študentka Zuzka.

10502390_574541642676696_4500938353348557595_n

Ďalším bodom zo šiestich menovaných krokov je vedieť si priznať vlastné chyby a učiť sa od spolupracovníkov. Tento bod kladie dôraz na vzájomnú dôveru. Nasledujúcim krokom je dôležitosť stanovenia a objasnenia cieľov, ktoré chce tím spoločne dosiahnuť. Šiestym, a teda posledným bodom je zdieľanie vodcovskej sily, ktoré v sebe nesie ochotu preukázať dôveru a svojím podriadením umožniť učiť sa a tým i kariérne rásť. „Je mojim privilégiom a zodpovednosťou  neskôr vychovať zo svojich nasledovníkov ďalších lídrov, ktorí budú pre tento svet prínosom“, pripomenula prednášajúca Debra Arfsten z univerzity Concordia v Chicagu.

„Myšlienku, ktorú považujem ja za hlavnú je uvedomenie si, že i keď sa v živote stávame vodcami (čo v nás indikuje moc nad druhými), mali by sme si i napriek tomu uvedomiť, že slúžime jeden druhému. Človek človeku. Podľa môjho názoru táto myšlienka nasmeruje  vedúce osobnosti na správnu cestu“, popísala svoje dojmy z prednášky Martina, študentka Učiteľstva náboženskej výchovy.

Dr. Debra Arfsten, PhD.
Concordia University Chicago

***

Katedra náboženských štúdií, najnovšia katedra Žilinskej univerzity, oslovuje záujemcov o štúdium v dvoch študijných programoch – Misijná práca s deťmi a mládežou a Učiteľstvo náboženskej výchovy ECAV v kombinácii s anglickým jazykom alebo matematikou. Študenti oboch programov sa vzdelávajú v oblasti teológie, pedagogiky, psychológie a sociológie. Viac informácií o možnostiach štúdia nájdete na stránke katedry.
468 ad

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *